Salg og webshops

Sådan starter du din egen webshop

Har du planer om at starte en webshop? Så har vi udformet en guide med de vigtigste trin, du med fordel kan bruge, så du kommer godt fra start.

Guide til hvordan du starter din egen webshop | navigator

At starte en webshop er den mest oplagte platform at benytte, hvis du ønsker at sælge varer til et stort publikum. Men det er samtidigt også en ekstremt tidskrævende og udfordrende proces. Der er nemlig mange ting, som du skal have styr på, før du kan begynde at modtage dine første ordrer. Det er derfor også nødvendigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du starter en webshop, inden du går i gang.

I denne artikel vil vi guide dig gennem de nødvendige trin, du skal have styr på, når du starter en webshop og beskrive de forskellige løsninger, som du kan bruge til at gøre processen så nem som mulig.

1. Udform en forretningsplan

Med en gennemarbejdet forretningsplan øges sandsynligheden for, at du opnår succes med din webshop, fordi du her beskriver og afstemmer dine forventninger, mål og ambitioner. En gennemført forretningsplan, hvor de fleste ting er blevet taget højde for, gør dig også til en langt mere attraktiv samarbejdspartner for mulige leverandører og investorerer.

Med andre ord, fungerer din forretningsplan som fundamentet for din webshop, og den bør blandt andet indeholde:

  • Din idé med webshoppen – definer hvad det helt præcist er, som du ønsker at opnå med din webshop.

  • Hvem din målgruppe er – beskriv og konkretiserer din målgruppe så meget som muligt. Her er det oplagt at lave en række forskellige personaer, hvor du går i dybden med, hvordan den typiske køber i din målgruppe ser ud i forhold til fx alder, køn, børn, geografi, indkomst, social gruppe, fritidsinteresser, arbejde, brug af sociale medier, købsadfærd osv.

  • Potentielle samarbejdspartnere – gør dig tanker omkring hvilke samarbejdspartnere, der vil give mening at arbejde sammen med.

  • Konkurrentanalyse – lav en liste over de konkurrenter på markedet, der sælger de samme produkter som dig. Har du mange konkurrenter, er det afgørende at din webshop formår at skille sig ud fra mængden.

  • Markedsanalyse – find ud af, om der er efterspørgsel på dine produkter. På den måde øger du chancerne for mange besøgende på din hjemmeside.

  • Budget – lav en plan for forventede indtægter og udgifter, så du viser, at det kommer til at hænge sammen.

2. Bliv momsregistreret og opret et CVR-nummer

Hvis du forventer at omsætte for mere end 50.000 kr. om året, er det et krav, at du momsregistrerer dig. Dette gør du ved at oprette et CVR-nummer på virk.dk.

I den forbindelse skal du også vælge hvilken virksomhedstype, du ønsker at oprette. Skal det være et ApS, et A/S eller en privat enkeltmandsvirksomhed?

Hvis du er i tvivl om dette, kan en af vores partnere på navigator, Legal Desk, hjælpe dig med nemt og hurtigt at stifte din virksomhed og få et CVR-nummer.

3. Navngiv webshoppen

Det er meget vigtigt, at du finder et navn til din virksomhed, der har en klar sammenhæng med de produkter, som din webshop sælger. Dine kunder skal nemlig kunne identificere ud fra dit navn, hvad det er, du sælger. Udover at navnet skal tage udgangspunkt i det, som du sælger, skal det også være muligt at få skabt et fedt brand ud fra det.

Vær opmærksom på, at webshopnavnet helst skal være det samme som det domænenavn, dine kunder skal indtaste for at besøge din webshop. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, at domænenavnet er ledigt, inden du lægger dig fast på et navn til din webshop.

4. Vælg en webshopløsning

Når du har valgt det rette navn til din webshop, er det tid til at overveje, hvilken teknisk løsning du vil bruge til at opbygge webshoppen med. Der findes mange forskellige webshopudbydere at vælge imellem – alt fra løsninger, som ikke kræver særlig stor teknisk viden, men som er forholdsvis låst i deres opbygning (closed source/hosted-løsninger), til løsninger, der er komplekse og kræver store tekniske færdigheder, men som til gengæld er meget fleksible (open source-systemer).

Hvis du selv står for at skulle oprette din webshop og du ikke har så meget erfaring i at kode, så anbefaler vi, at du vælger en hosted platform, hvor en stor del af den grundlæggende opbygning er på plads fra start af.

På navigator kan du få adgang til Danmarks største udbyder af hosted webshopløsninger, DanDomain. Her får du et smart, brugervenligt og funktionsrigt webshopsystem, der gør det nemt for dig at starte din webshop.

5. Få opsat en betalingsløsning

På din webshop skal dine kunder kunne købe og betale for de produkter eller ydelser, du tilbyder. Derfor skal du på din webshop have opsat en betalingsløsning, der giver dine kunder forskellige betalingsmuligheder – Visa/Dankort, Mastercard og MobilePay.

Der findes et utal af betalingsløsninger, og det kan af den grund muligvis føles lidt som en jungle at finde rundt i de mange forskellige udbydere. Derudover kan priserne svinge en del fra udbyder til udbyder, og det er derfor en god idé at sammenligne systemerne, før du beslutter, hvilken løsning du vil bruge.

Her på platformen har vi samlet en række af de mest kendte betalingsløsninger – AjourPay, OnPay, Vibrant, Swedbank Pay og Swiipe – og hvis du opretter en profil til kompasbank navigator, kan du få gode rabatter hos flere af partnerne. Hos Swedbank Pay kan din virksomhed også få opsat en indløsningsaftale, hvilket er nødvendig at have, for at kunne modtage de penge, som dine kunder betaler.

Opret en gratis profil til kompasbank navigator her.

6. Anskaf et økonomisystem

Der følger en masse administrativt arbejde med, når man starter en webshop. Du skal tage imod ordrer, sende regninger og fakturaer, betale dine leverandører, ordne moms og meget mere.

Det er for de fleste en ekstrem tidskrævende proces at skulle bogføre og fakturere manuelt, så vi anbefaler derfor også, at du får anskaffet dig et økonomisystem. Udover at du får mere tid til det, som skaber værdi for din forretnings fremdrift, vil implementeringen af et økonomisystem typisk også medføre, at dit regnskab er mere ajourført end hvis du skulle håndtere det hele manuelt.

Lige nu kan du få gode tilbud på de to største danske økonomisystemer, Dinero og e-conomic, hvis du har oprettet en bruger til kompasbank navigator.

Hvis du ønsker at gøre bogføringsprocessen endnu nemmere for dig selv, så skal du tage fat i Storebuddy. Deres løsning samler nemlig oplysningerne fra din webshop, din betalingsgateway, dine kortindløsere og dit regnskabsprogram, så du nemt kan følge hver eneste ordre, fra den bliver bestilt og helt til den er bogført korrekt.

7. Få styr på dine fragtmuligheder

Hvis du sælger et fysisk produkt på din webshop, er det selvfølgelig din opgave at få sendt varerne til dine kunder. Du skal derfor have en aftale med ét eller flere fragtfirmaer, så kunderne kan modtage deres bestillinger.

De mest brugte fragtfirmaer i Danmark er PostNord, Bring, DAO, DHL og GLS. Fragtmulighederne på din webshop, er for mange kunder et afgørende parametre for, om de gider at handle hos dig eller ej. Det er derfor vigtigt, at du tilbyder forskellige og fleksible løsninger, så kunderne føler, at de kan handle på deres egne præmisser i forhold til, hvad der passer bedst ind i deres hverdag.

Derudover er det også vigtigt at få styr på de overordnede handelsbetingelser såsom returnering af varer, fortrydelsesret, databehandling osv. Det kan for de fleste godt være lidt af en mundfuld at skulle sætte sig ind de forskellige betingelser og regler, så det kan derfor ofte være en fordel at få juridisk rådgivning hos en aktør som Legal Desk.

8. Lagerstyring

Det er vigtigt, at du har lagerplads til de varer, som du sælger på din webshop. Hvor mange varer du skal have på lager afhænger i høj grad af, hvor stor en efterspørgsel, du tror, der kommer til at være.

Der findes tre overordnede måder, du kan håndtere dit lager på:

  • Eget lager: Den billigste løsning er blot at have varerne opbevaret hos dig selv – det er kun begrænset af din plads, og hvor hurtigt varerne kan pakkes.

  • Lagerhotel: Oplever du en markant stigning i salget på din webshop, kan det ofte betale sig med et lagerhotel (pick & pack lager). Her bliver alle opgaverne outsourcet til en ekstern samarbejdspartner, da de både modtager produkterne fra dine leverandører, står for forsendelserne til dine kunder, tager sig af lagerstyringen osv. Et lagerhotel øger dine udgifter, men det kan være en god løsning, da det giver dig tid til andre opgaver.

  • Dropshipping: Med dropshipping videresender du løbende dine ordrer til leverandøren, som herefter sender dem videre i dit navn. Det betyder, at du ikke behøver at købe et stort antal produkter, der måske ikke bliver solgt. Hvis du ikke har midlerne til at købe stort ind hos din leverandør, er dette en optimal løsning.

Hvis du ønsker at tilknytte et digitalt værktøj, som giver dig fuldt overblik over dit lager og hvor du let kan håndtere alle led i din forsyningskæde, fra indkøb hos leverandører, til fragt og fakturering af dine kunder – alt sammen på den samme platform – kan du tage kontakt til Rackbeat, som tilbyder et effektivt lagerstyringssystem, der giver dig en række store interne fordele:

  • Færre menneskelige fejl (taste- og regnefejl) 

  • Bedre leverandørrelationer

  • Mindre lagerbinding

  • Undgå at betale for varer, du aldrig har modtaget 

  • Øjeblikkeligt overblik over lagerets samlede værdi

9. Digital markedsføring

For at få succes med din nye webshop er det altafgørende, at folk ved, at den eksisterer. Derfor skal du have igangsat diverse marketinginitiativer, så din webshop bliver mere synlig.

Uanset hvilke aktiviteter inden for digital markedsføring du har intentioner om at igangsætte, vil du hurtigt opleve, at det kræver masser af tid og viden, hvis du skal opnå resultater. For mange små og mellemstore virksomheder giver det derfor ofte bedre mening at få assistance fra et digitalt marketingbureau.

På kompasbank navigator kan web- & marketingbureauet, Aveo, hjælpe dig med alt fra sparring og prioritering af dine marketingindsatser til opsætning og optimering af kampagnerne.

Hvis du ønsker at blive klogere på hvilke discipliner, du skal satse på, hvis du ønsker at styrke din virksomheds digitale tilstedeværelse, kan du læse vores guide til digital markedsføring.

Udgivelsesdato: 24.05.2023

Relaterede løsninger

Udforsk Brugervenligt webshopsystem
DanDomain

Brugervenligt webshopsystem

Hos DanDomain får du et smart og funktionsrigt webshopsystem, der gør det nemt for dig at komme i gang med din webshop. Du kan nemt tilpasse din shop, og du betaler kun for de funktioner, du har brug for.

Dandomain | navigator

Udforsk Betalingsløsning til din webshop
OnPayFå 30 dage gratis

Betalingsløsning til din webshop

Med OnPay får du en sikker og simpel betalingsløsning, som tilbyder dine kunder de mest populære betalingsmetoder og systemer til deres webshop.

Dandomain Onpay | navigator

Udforsk Betalingsløsning til mange brancher
Ajour

Betalingsløsning til mange brancher

Den optimale betalingsløsning til mange brancher, hvor der er fokus på tre nøgle-elementer; gennemsigtighed, likviditetsoptimering og forudsigelighed.

AjourPAY | navigator